Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z hrušek

22. 10. 2008

Dezert k nakousnutí - Dijonské hrušky

Z oloupaných a rozpůlených hrušek odstraníme jádřince a chvíli podusíme v oslazené vodě. Až hrušky zchladnou, prohlubně po jádřincích naplníme džemem nebo želé z brusinek či černého rybízu, případně malin. Dáme dobře vychladit a podáváme s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou, sypané praženými mandlovými lupínky.

Zavařená hrušková mňamina

Zdánlivě obyčejný kompot, po jehož ochutnání ale radikálně změníme názor, pokud jej uděláme pečlivě. K jeho přípravě bereme hrušky s jemnou máslovou dužninou. Plody mají být zralé, ale tvrdé. Oloupané a rozpůlené hrušky ihned naklademe do lehce okyselené vody, jinak by zhnědly a byly by nevzhledné. Ve sklenicích je pak zalijeme horkým cukerným nálevem (250 - 300 g cukru na 1 litr vody) a okamžitě zavřeme a sterilujeme 30 minut při 90 °C.

Hrušková bowle

Kompot potom můžeme využít k přípravě hruškové bowle. Tu připravíme třeba tak, že k hruškovému kompotu přidáme víno typu muškát, hruškový džus a zakápneme hruškovým likérem nebo destilátem - hruškovicí.

Ideální na zimu - křížaly

Jablečné a hruškové křížaly jsou jedna z nejlepších pochoutek, nahrazujících bonbony s cukrem a barvivy. Využití křížal je všestranné - do cereálních snídaní (sušená dužnina ovoce nabobtná a působí blahodárně na naši peristaltiku), do biskupských chlebíčků a podobného pečiva, k mlsání místo bonbonů. Křížaly, které připravíme v troubě nebo sušičce ovoce, musíme optimálně usušit - nedosušené ovoce by mohlo plesnivět, příliš suché se láme.

Na buchty a koláče

Pracharanda: Když hruškové křížaly umeleme, vznikne nám takzvaná pracharanda. Tou sypeme obilné kaše, přidáváme do jogurtů a cereálních snídaní.

Strouhané ovoce: Jablka nebo hrušky jemně nastrouháme, naplníme do zavařovacích lahví a asi 20 minut v zavařovacím hrnci sterilujeme. Používáme na plnění buchet, vdolečků, chodských koláčů, koláčků a jiného pečiva.

Pečené hrušky

4 velké hrušky
1 lžíce rozpuštěného másla
1 lžíce cukru
šálek ovesných vloček
rybízová marmeláda

Návod:

Hrušky oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřince. Dusíme je ve vodě s cukrem. Pak je osušíme, potřeme rozpuštěným máslem, obalíme v rozdrcených oslazených vločkách. Na plech položíme pergamenový papír, na něj rozložíme takto upravené hrušky a vše vložíme do mírně vyhřáté trouby. Ve chvíli, kdy se vločky zbarví do zlatova, hrušky vyndáme. Do každé jamky po jádřinci dáme lžičku rybízové marmelády a podáváme teplé, buď jako samostatný pokrm, nebo jako přílohu ke studenému pečenému vepřovému masu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář