Jdi na obsah Jdi na menu
 


Škvarkové pagáčky

20. 10. 2008

Škvarkové pagáčky

500 g polohrubé mouky
250 g škvarků z vepřového sádla
125 g másla
30 g droždí
0,2 bílého vína
0,3 mléka
3 lžíce brandy
1 bílek
pepř
sůl
Kdepak seberu brandy, když manžel průběžně likviduje veškeré zásoby alkoholu . . . tedy souběžně s návštěvami.

Návod:

Na vál prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme sůl, pepř, brandy, víno, mléko a jemně nasekané škvarky v rozpuštěném másle. Přidáme droždí rozmíchané ve 2 lžících mléka a těsto důkladně vypracujeme. Dáme je na 2 hodiny do chladna odpočinout. Potom je rozválíme, složíme na polovinu, a tu opět na polovinu. Zabalíme do alobalu a dáme přes noc do chladničky. Druhý den těsto opět stejným způsobem rozválíme a složíme. Teprve nyní je rozválíme asi na 1/2 cm silný plát a kulatým tvořítkem vykrajujeme pagáče, které na povrchu rýhujeme nožem do čtverečků a potřeme bílkem. Složíme na plech, necháme 20 minut kynout a potom upečeme v horké troubě do červena.
Pagáčky se prý s oblibou připravují také jako součást silvestrovského pohoštění.

------------------------------------------------

Škvarkové placky

1000g hladké mouky
500g škvarků
60g rozpuštěného másla
4 žloutky
1dl vína
6dl mléka
1a půl kostky droždí
2 lžičky soli
1 lžička cukru
5 ks vařené nastrouhané brambory
vejce na potření
hrubá sůl a kmín na posyp

Mouku prosijeme do hlubší mísy, uděláme dolík do kterého rozdrobíme droždí, zasypeme lžičkou cukru a zalijeme vlažným mlékem. Když droždí vykyne, přidáme ostatní přísady kromě škvarků a zaděláme vláčné těsto. Do dobře promíchaného těsta zapracujeme škvarky.

Necháme hodinu a půl kynout. Po vykynutí na pomoučněném vále rozválíme placku na prst silnou, nožem vytvoříme mřížku, sklenicí vykrojíme placky, které potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a hrubou solí. Pečeme ve vyhřáté troubě.

Z tohoto množství upečete 40-50 placek

Doporučená příloha:
čaj, káva, víno, nejlepší k pivu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář