Jdi na obsah Jdi na menu
 


Palačinky

 Palačinky mnohokrát jinak − pět zajímavých receptů

 

 Základní recept

Na 6 až 10 palačinek potřebujeme

  • 0,5 l mléka
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • 200 g hladké mouky
  • tuk na smažení podle své chuti (olej, máslo, sádlo)

Jak na to

V hrnci rozkvedláme nebo šlehačem rozmícháme mléko s vejci a špetkou soli. Za stálého míchání postupně přidáváme mouku.

Tekuté, středně husté, zcela hladké těsto naběračkou lijeme na vyhřátou, tukem pomaštěnou pánev. Krouživým nakláněním pánve hmotu souměrně dotvarujeme na celou plochu dna.

Nejen náplně, ale také palačinkové těsto lze připravovat v různých variantách. Například do něj lze přidat krupicový cukr, na půl litru mléka stačí 1 lžíce. Místo hladké mouky lze použít polohrubou, pohankovou či celozrnnou mouku nebo dokonce škrob s trochou kypřícího prášku. Také různě tučné, případně zakysané mléko ovlivní chuť a křehkost palačinek. Méně používané přísady mohou dodat na originalitě receptu i výsledné chuti.

Po chvíli smažení těsto ztuhne a palačinkou lze v pánvi pohybovat. Poté ji obracíme a dopečeme z druhé strany.

Palačinky lze plnit

  • oslazeným či jinak ochuceným tvarohem,
  • zavařeninou,
  • povidly, 
  • ovocem syrovým i tepelně upraveným,
  • zmrzlinou. 

Můžeme je pocukrovat, dochutit skořicí, čokoládovou polevou, mletými ořechy, šlehačkou apod.

 palačinky

Zapékané palačinky plněné tvarohem a rozinkami

Potřebujeme

  • 200 g hladké mouky
  • 0,5 litru mléka
  • špetku soli
  • 1 až 2 vejce
  • 1 lžíci krupicového cukru (nemusí být)

na náplň

  • 400 g tvarohu, případně trochu mléka na zředění
  • sáček vanilkového cukru
  • 1 až 2 žloutky, případně i bílky 
  • citronovou kůru
  • cukr krupici na případné dochucení podle své chuti
  • rozinky v přiměřeném množství

na zapékací zálivku

  • 2 vejce
  • 0,25 l mléka
  • máslo na vymazání

palačinky s tvarohem a rozinkami

Jak na to

Připravíme si těsto na palačinky a necháme ho chvíli stát. Mezitím smícháme tvaroh se žloutky, cukrem, kůrou z chemicky neošetřeného citronu a rozinek. Z bílků můžeme ušlehat sníh a vmíchat ho do tvarohu. Podle výsledku lze přidat mléko, aby se náplň dobře roztírala.

Palačinky pečeme nejlépe na másle, poté je potíráme náplní a zavinujeme. Pokud se ještě chvíli dokážeme ovládat a palačinky nesníme hned, ukládáme je do zapékací nádoby. Když ji naplníme, vložíme ji do předehřáté trouby, obsah krátce zahřejeme, zalijeme zálivkou z vajec rozšlehaných v mléce a pečeme asi 15 minut při 180 °C.

Pak už můžeme hodovat a talíř se zapečenou dobrotou ozdobit podle vlastní fantazie a stavu domácích zásob, třeba kompotovaným ovocem, karamelovou polevou, čokoládovými hoblinkami apod.

Slané náplně

Palačinkové náplně však stejně tak mohou být slané se zeleninou, oblíbené jsou zejména špenátové. Zajímavou chuť dá palačince sýrová náplň, například z uzeného sýra, masová, rybí, houbová apod. Palačinky přichystané naslano se často zapékají:

Palačinky se špenátem

Špekové palačinky se špenátem

Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme rozškvařit. Připravíme si těsto na palačinky a lijeme je na pánev, na kterou vždy dáme trošku rozškvařené slaniny.

Hotovou palačinku potřeme špenátem a zavineme do ruličky.

Místo špenátu můžeme palačinky plnit zeleninovým salátem.

Marie Svobodová, Zdounky

Palačinky plněné drůbežím masem

Potřebujeme

  • 1,5 dl mléka
  • 1 vejce
  • 120 g hladké mouky
  • 1 lžičku oleje
  • tuk na pečení,  
  • špetku soli

na náplň

  • Experimentovat můžeme rovněž s tvarem palačinek. Obvyklé srolování nahradí přeložení na poloviny nebo čtvrtiny. Z palačinky se také dá uvázat pohledný raneček Honzovi na cestu do světa.
    200 až 300 g pečeného drůbežího masa
  • 1 cibuli nebo pórek
  • olej
  • chili
  • 2 lžíce vývaru
  • sůl

na potření

  • 4 lžíce kečupu
  • tvrdý sýr

    Jak na to

    palačinková kapsaNadrobno nakrájenou cibuli nebo pórek zpěníme na oleji, přidáme maso nakrájené na nudličky, chili, sůl a opečeme. Pokapeme vývarem a prohřejeme.

    Z mléka, vejce, soli, mouky, lžičky oleje a 2 až 3 lžic vody připravíme středně husté těsto, které necháme chvíli stát.

    Pak z něj upečeme tenké palačinky, naplníme je nádivkou, stočíme a vložíme do zapékací nádoby. Potřeme je kečupem smíchaným s nastrouhaným sýrem a krátce zapečeme.

    Podáváme s bramborami či pečivem a zeleninovým salátem.

    Jana Drobná, Brno

     

Autor Jan Tomášek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář