Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neobvyklý oběd

26. 10. 2008

Recept Dity Bajlové : Fazolová polévka

Ingredience:
250 g bílých fazolí
1 kelímek bílého jogurtu
1 menší cibule
2 brambory
lžíce hl. mouky
2-3 lžičky mleté papriky
sůl
pepř
polévkové koření

Postup:
Předem namočené fazole dáme vařit společně s nadrobno nakrájenou cibulí.
Když jsou téměř měkké přidáme nakrájené brambory a sůl. V kelímku s jogurtem rozmícháme mouku a papriku, přidáme do polévky a provaříme.
Potom dochutíme pepřem a pol. kořením. Recept Evy Kolářové : Plněné brambory s falešnými krevetami

Ingredience:
brambory, tvrdý sýr, šunka a cibule, olivový olej, kořenící směs na hranolky

Postup:
V oloupaných bramborech vytvoříme dutinu vykrajovací jehlou. Vznikne spirála a dutý brambor. Spirálu podélně rozřízneme aby se rozpadla na kroužky, které vypadají jako krevety. Ty pak potřeme olivovým olejem, osolíme a na plechu upečeme jako hranolky. Posypeme kořenící směsí na hranolky - dodá správnou barvu krevet.
Duté brambory zvenku potřeme sádlem a plníme následující směsí :na kostičky nakrájený sýr, šunka a cibule. Osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem.
Naplněné brambory naskládáme do pekáčku a zapečeme v troubě.
Servírujeme plněný brambor obložený bramborovými krevetami a hlávkovým
salátem.

 

Recept Olgy Spáčilové : Maminčin jahelník

Ingredience:
300g jahel
cca 120g sušeného  ovoce nebo čerstvé ovoce
mléko nebo ovesné mléko
vanilkový cukr
2 vejce
2 tvarohy
tuk na vymazání formy
perník na posypání
zakysaná smetana na ozdobu

Postup:
Jáhly 3x spaříme vařící vodou. Dáme je do hrnce a zalijeme je hodně mlékem nebo i jen vodou a přidáme špetku soli. Také přidáme sušené ovoce všech možných druhů – čím více tím lépe, protože pak už není nutné přidávat cukr. Sušené ovoce jahelnou kaši skvěle ochutí i bez cukru. Používám sušené meruňky, jablka a švestky. Lze samozřejmě použít sušené ovoce do kaše a do jahelníku pak přidat i čerstvé – například pár hrubě nastrouhaných jablek, vypeckované třešně nebo višně, rozpůlené švestky apod. Víc druhů na zahradě nemáme :-).
Za stálého míchání uvaříme jahelnou kaši a necháme ji vystydnout. Tvaroh smícháme se žloutky a vanilkovým cukrem a popřípadě cukrem podle své chuti. Bílky vyšleháme do sněhu. Vychladlou kaši smícháme s tvarohem a lehce vmícháme sníh. Vše dáme do vymaštěného pekáčku a pečeme nejdříve přikryté a asi po 20 minutách odkryjeme a dopečeme ještě 15-20min na 175°C v horkovzdušné troubě.
Na talíři můžeme pokapat máslem, ozdobit zakysanou smetanou a posypat perníkem. Nebo namalovat obrázek tekutým grankem :-).
Dobrou chuť a na zdraví :-))

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář