Knedlíky v páře
500g polohrubé nebo hrubé mouky, 1 vejce, 2 dl vlažné vody, 1/2 kostky kvasnic (21g), 1 vrchovatá lžička soli, 1 starší rohlík nebo houska
Postup
Do mísy rozdrobíme kvasnice, posypeme trochou cukru a zakápneme vodou či mlékem. Jakmile kvasnice začnou řídnout, zasypeme je větší polovinou mouky, přilijeme vodu, přidáme vejce a zamícháme. Za postupného přidávání mouky vypracujeme vařečkou vláčné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Zakryjeme utěrkou, necháme kynout 30 - 60 minut dle teploty v místnosti. Rohlík pokrájíme na kostičky a přisypeme ke kynoucímu těstu. Po nakynutí promícháme, přitom do těsta zapracujeme pokrájený rohlík a ještě chvilku necháme kynout. Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na dvě nebo tři stejné části a z každé vytvarujeme knedlík. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut "odpočinout". Mezitím dáme vařít vodu a nakynuté knedlíky uvaříme v páře ( 20 - 25 minut, podle velikosti). Horké knedlíky krájíme na kolečka nití, studené mokrým nožem.
Knedlík se dá na utěrku namočenou ve studené vodě (pak se nepřilepí) a i s utěrkou se vloží na pařák tak, aby konce utěrky koukaly z hrnce a dala se po uvaření knedlíků i s nimi vyjmout.
Luxusní knedlík
Ingredience: 6 dkg másla, sůl, 3 žloutky, 3/16 l smetany, špetka muškátového květu, 2 dkg másla, 2 rohlíky, 20-25 dkg mouky, sníh ze 3 bílků
Do utřeného másla se solí a žloutky přidáme po lžících smetanu a mouky a muškátový květ. Těsto dobře umícháme, načež do něho lehce přidáme na kostičky nakrájené, na másle osmažené rohlíky a tuhý sníh z bílků. Vlhký ubrousek (utěrku) vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, těsto do ní nalijeme, z obou stran zavážeme a dáme do vařící vody. Přiklopíme pokličkou a takto vaříme v páře více než 30 minut. Pak knedlík opatrně vyndáme, nití nakrájíme a podáváme.
Když se hrnec s knedlíkem přiklopí pokličkou, tak je půlka knedlíku ve vodě a půlka v páře.