Jdi na obsah Jdi na menu
 


Inovace žemlovky

12. 1. 2013

  Semlbábu (z něm. semmel) neboli hezky česky zemlbábu či žemlovku ze staršího pečiva, trochy mléka, tvarohu s cukrem a oloupaných jablek je skutečně možné celkem jednoduše povýšit z obyčejného nákypu na bezkonkurenční moučník hodný podávání na zámku. Voňavý, šťavnatý a navrch báječně nadýchaný. Mechovitou konzistenci mu dodá sníh našlehaný z bílků.

 V receptu zmiňované broskve nejsou podmínkou, místo nich můžete klidně přidat třeba meruňky nebo právě dozrávající blumy. Na přídavku jemně strouhané citrónové kůry se zázvorem ale nic neměňte, stejně jako na vrstvičce ořechů a máslem vytřené zapékací míse. Bez nich by to nebylo ono.
Žemlovka, jakou jste ještě nejedli
Připravte si 3 vejce, 200 ml sladké smetany, 1 vanilkový cukr, 4 rohlíky, 250 g navinulých jablek (letních nebo z loňských), 2 broskve, 0,5 lžíce mleté skořice, 1,5 lžíce moučkového cukru, 250 g měkkého tvarohu, 100 g pískového cukru, 2 lžíce rozinek namočených v troše rumu, 1 lžíci čerstvého jemně strouhaného zázvoru, 1 lžičku strouhané citrónové kůry, 2 lžíce sekaných vlašských ořechů, máslo na vytření formy a moučkový cukr na posypání.
 V misce rozšlehejte sladkou smetanu s trochou odváženého pískového cukru, přidejte vanilkový cukr a dva oddělené žloutky. Z bílků ušlehejte sníh. Rohlíky nakrájejte na kolečka silná 1 cm, z poloviny je smočte ve žloutkové smetaně a rozložte na dno máslem vytřené zapékací mísy.
 Na tuto vrstvu rozložte oloupaná, jádřinců zbavená a na plátky nakrájená jablka. Rovnoměrně je rozhrňte a posypte je skořicí smíchanou s moučkovým cukrem.
 Na další vrstvu si zvlášť utřete v misce tvaroh se zbylým cukrem a do hmoty zašlehejte jedno celé vejce a strouhanou citrónovou kůru se zázvorem. Přidejte i rozinky namočené v rumu, ty lze svařit v mikrovlnce, a nakonec vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků.
 Tvarohovou pěnu vylehčenou tuhým sněhem rovnoměrně rozetřete na vrstvu jablek posypaných skořicovým cukrem. Na tvaroh rozložte broskve nakrájené na tenké měsíčky. Můžete je zakápnout citrónovou šťávou, aby nehnědly.
 Přidejte nahrubo sekaná jádra vlašských ořechů. Stačí jich pár a udělají s žemlovkou divy. A na ně opět rozložte vrstvu rohlíkových koleček namočených do žloutkové smetany, případným zbytkem této smetany celou žemlovku polijte a upečte ji při 180 °C dorůžova.
 Po vyjmutí žemlovku posypte vrstvou moučkového cukru a podávejte ji teplou. Výborná je ale i studená, například s ovocným koktejlem.

Zdroj

cimg5221.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář