Jdi na obsah Jdi na menu
 


Potkaní slovníček

Dumbo - označení typu uší, dumbo uši jsou posazeny více ze strany, bývají větší, takže potkánek připomíná slůně z Disneovek.

Fuzz - varianta "bezsrstého " potkana, ale ve skutečnosti má mít jemné chmýří po celém těle, fuzz bez chlupů se neregistruje.

Rex - zvlněná srst, kudrnaté vousy 

Beige,mink,powder blue - názvy barev srsti (tady je krásně popsané)(tady je to kostrbatě popsané)

Solid - potkánek je bez znaků na bříšku, berkshire má na bříšku pravidelně ohraničenou bílou barvu, irish je bílá čárka mezi předními tlapkami.

 

Obrazek Barvy a variety názorně vysvětluje tenhle WEB, kdo neumí anglicky dá asi přednost popisu od Kill z HappyRattu nebo se podívejte na stránky Ch.s.Mixrat.      Rozlišení pohlaví, tvaru uší, či srsti je báječně popsáno na této stránce.

 Jak se odlišuje čokoládová od černé barvy je na obrázku tady: Snímek pochází z webu Spoiled Ratten Rattery od E.Brooks.




Megacolon - popis od HER PESe (děkuji)  z potkaní diskuse  31.8.2006  10:46 Her pes

 Jedná se o dědičně podmíněný letální faktor, kdy se části mláďat z vrhu projeví vrozené zúžení střeva, kdy postižená mláďata nejsou schopna přežít období odstavu, kdy definitivně přejdou na pevnou stravu.Vlivem změny konzistence výkalů dojde k ucpání střev s následnou letalitou vlivem selhání krevního objehu nebo rupturou střeva s následnou sepsí organismu. Tento faktor se u postižených mláďat začne projevovat ve věku okolo 3 týdnů, do věku nejpozději 5-6 týdnů obvykle dojde k úhynu. Pomoc postiženému zvířeti není možná. K tomuto defektu více inklinují zvířata s bílými znaky,ovšem může se vyskytnout i u jednobarevných jedinců. Vzhledem k dědičnosti by se měla všechna zvířata, u nichž byla zjištěna dispozice k tomuto defektu (vrhy,v nichž byl-i potencionálně zdraví sourozenci,kteří však tuto vlohu nesou a jejich rodiče) vyřadit z plemenitby, protože jestliže se při krytí sejdou 2 jedinci s vlohou, pravděpodobně se u části vrhu projeví zmíněný letální faktor - bez ohledu na znaky rodičů.

*****************************************************

Dne 4. dubna slavíme

_

World Rat Day

.