Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orchideje

26. 9. 2011

Orchideje

V poslední době se orchideje objevily snad v každé domácnosti. Důvodem je nabídka supermarketů, kde je často i s obalem na květináč seženete za cenu okolo dvou stokorun. A z mnoha obdarovaných se časem stávají pěstitelé těchto exotických krásek

.

Pěstování orchidejí se tak stává velmi oblíbeným koníčkem a potvrzuje, že Češi jsou národem zahrádkářů. "Lidé se doslova zbláznili do pěstování orchidejí. Tento zájem pozoruji už tři roky a stále se stupňuje. Dříve pěstovali orchideje profesionální zahradníci a k dostání byly jenom řezané. To už dnes neplatí. Orchideje je možné pěstovat v rodinném domku i v bytě. A není to ani složité," říká specialista na orchideje David Brom.

Do Evropy přivezli orchideje cestovatelé z tropických pralesů. Dnes jich existuje kolem dvaceti tisíc druhů. Některé z nich rostou pouze na jednom místě na světě. "Samozřejmě v našich podmínkách můžeme pěstovat jen určité druhy orchidejí. Velmi důležitá je vlhkost a hnojivo, tedy výživa pro rostliny," dodává David Brom.

 

 

 

Foto: Holandská květinářská kancelář

Rosteto pro snadné pěstování

Pěstování rostlin a péče o ně je pro mnohé z nás způsob odpočinku, a pokud se rostlinám daří, dělají radost i jeho majiteli. Stejně jako domácí zvířata i rostliny potřebují správnou výživu. "Nejjednodušší a nejpohodlnější způsob, jak se o orchideje postarat, je doplňková listová výživa ve spreji Rosteto," popisuje David Brom a dodává, že se jedná o sprej, kterým stačí postříkat listy. Tato výživa obsahuje kromě živin i rostlinné kondicionéry a orchidejím výrazně prodlužuje dobu kvetení.

Co dělat, aby orchideje v bytě prosperovaly:

Zapotřebí je vhodný substrát, který pořídíte v květinářství

Skládá se obvykle ze stromové kůry, která po namočení drží vlhkost, z dřevěného uhlí (proti hnilobě) a někdy je přidán mech

Místo kůry se používá také drť z kokosových skořápek

Jednou za dva týdny podáváme rostlině hnojivo, v zimě jen jednou za měsíc

Nejlépe je podávat rostlině hnojiva vytvořená speciálně pro orchideje, například Orchimix nebo zmíněné Rosteto

Zálivka - orchideje zaléváme, až když je substrát téměř suchý. Neměl by vyschnout, ani v něm nesmí stát voda. Proto se na orchideje prodávají speciální obaly na květináče s rantlem uvnitř, na který se postaví květináč a přebytečná voda se drží pod ním.

Voda nesmí být tvrdá, nejlepší je odstátá, ideálně čistá dešťová

Věnujte pozornost piktogramům

Orchideje nejsou stejné a každý druh potřebuje jiné podmínky. Rozeznáváme orchideje teplomilné, středně teplomilné a studenomilné. V prvním případě vyžadují denní teplotu okolo 25 °C a vyšší, noční teplotu kolem 19 °C. V nižších teplotách jim mohou zahnívat kořeny. Středně teplomilným orchidejím se daří v teplotách okolo 20 °C. Sem patří většina orchidejí, které se u nás prodávají. A studenomilné orchideje vyžadují teplotu okolo 16 - 18 °C přes den a v noci jim stačí teplota okolo 10 - 13 °C.

Orchideje obecně potřebují dostatek denního světla. Proto se jim dobře daří na parapetu oken situovaných na východ a jihovýchod. Po odkvětu je zapotřebí stonek zastříhnout na bázi rostliny nebo k prvnímu širšímu očku od konce stonku. Každá z orchidejí vyžaduje něco jiného, proto je třeba, chcete-li se pěstování věnovat poctivě, pořídit si odbornou literaturu. Orchideje potřebují vlhký vzduch. Pokud to jde, je dobré je až dvakrát denně - ráno a večer - rosit. Při nákupu si všímejte piktogramů, které jsou vloženy do květináče. Najdete zde základní údaje pro pěstování. Pokud je budete dodržovat, odvděčí se vám krásou exotických květů.

zdroj: commservis.com, orchidweb.cz, foto: HKK