Jdi na obsah Jdi na menu
 


 Takže jako vždy - zveřejnily se termíny výstav, platily se příspěvky, odhlasovali noví členové. Později jsme se rozdělili na morčatářskou a  potkanářskou sekci.  Závěry schůze jsou zde:

1)  Kdo nemá registrované potkaní rodiče a dává mláďatům "Výpis předků", smí na něm uvést jen své jméno, ne jméno pod kterým je zapsaná jeho chovatelská stanice.

2) Od 1.4.2007 se uchovňují jen potkani s PP, tj. pouze z registrovaných vrhů (možná výjimka pro jedince z dovozu, schvaluje posuzovatel).

3) Od 1.4.2007 jsou nově upraveny (zvýšeny) váhy potkanů k registracím:  u standard potkanů samice na 300g , samci na 350g , fuzz samice na 250g a fuzz samci na 300g.

4) Po vydání doplňku standardu se budou registrovat vrhy, který splńují vhodné křížení barev, podrobnosti má Bebecha na svém WEBu.

5) Odteď platí zpřísnění ve standardu, neregistrují se potkani, kteří mají: Variegated se "smajlíkem";  berkshire, který má jen bílý puntík nebo dva bílé znaky na bříšku; solid s ponožkami; hooded, bareback apod. s barevným puntíkem na bříšku;  bareback s flíčkem na zádech.

6)  Místo Potkanbaby byla do poradní komise zvolena Bebecha.

Obrazek

Musím být na registraci hezký - sameček Od Adélky.

 

Náhledy fotografií ze složky Schůze 11. března 2007

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nová blog

(NIKOLA, 2. 12. 2007 17:59)

vseopotkanach.blog.cz je můj nový blog,koukněte se pls....

schůze v Praze a rejpalové

(bebecha, 12. 3. 2007 22:14)

Vy všichni, co jste byli včera na schůzi, kde se debatovalo z očí do očí, kde jste předevšemi mohli říct svůj názor aniž byste se schovávali za klávesnice počítačů, všichni jste měli možnost říct svůj názor. Všichni! Prostoru bylo dostatek, a pokud vím, padl jen jeden návrh na "oficiální poradce vrhu" - jinak bylo ticho. Proč se ozýváte teď? Proč jste nemulvili včera? Proč jste neřekli, co chcete změnit, co se vám nelíbí. Dnes jste chytří, dnes kritizujete. Ale dnes už je pozdě.

A vy, co jste na schůzi něbyli vůbec - bylo vaším právem na schůzi jít, vyjádřit se, hlasovat. Nepřišli jste - svého práva jste se vzdali. Není co dodat. Výmluvy nikoho nezajímají.

Je komické, jak si někteří "rejpalové" tady neuvědomují, že to, co vedení rozhodlo, není "buzerace chovatelů". Uvědomte si jedno: Chov tady začal před dvěma třemi lety. Bylo třeba nějak začít, proto byla pravdila tak benevolentní. Postupně se ale musí zpřísňovat - to není populární krok. Ať uděláte cokoliv, vždy se ozve kritika. Já výsledek schůze neberu jako prohru nás všech, kteří jsme souhlasili s tím co chtěla potkybaba. To co vedení vymyslelo, je krok stejným směrem, jaký jsme chtěli udělat my - copak to nevidíte?

Lemonka: nebojovala jsem, protože svého cíle jsme podle mě dosáhli - sice se nepodařilo udělat předschvalování, což by se mi líbolo nejvíce, ale díky tomu, že se všichni domluvili na tom, že se budou držet berevných liní a zbytek vrhů se nezaregistruje - vždyť elegantní řešení, které chovatele donutí, aby se trošku snažili, aby jejich miminka PP dostala a přitom se dosáhne cíle - nezanášení nevhodných genů do genotypu.

Lemonka: barvy kterých se "bojíme". Taky se jich bojím. Píše mi spousta (nejen)začínajících chovatelů a chce poradit, jakého samce vybrat na jejich samici, zda mohou nakrýt to s tím a to s tím... no a když mi pak příjde mail, a v něm je "prosím poraď, mám pár potkanů a chci je nakrýt - mám samičku "mock mink havana" a samečka "cofee" - mám chuť odpovědět "jdi si koupit normální zvíře". Faktem je, a to bohužel nemůžeš popřít, že tvoje "havana" není havana - mm Rr - protože s ruskou dove - dd mm dala černá miminka - vy co se vyznáte v genetice, tak víte, že je to prostě nemožné. Neber to jako kritiku - ber to jako důvod, proč já osobně nemám ráda jakékoliv ředěné barvy typu havana, diluted lila apod... jsou nespolehlivé, špatně určitelné a špatně nakrývatelné.

Dle mého názoru, bychom se měli pokusit upevnit a vyčistit barvy, které tady máme a které jsou ve standardu. Je lépe mít 20 barev které budou jasné, krásné, dobře rozeznatelné, než mít jich 50 a jen se dohadovat co je ještě tohle a co už je tohle. Jsem pro to, abychom tyto "standardní" barvy měli nejprve upevněné - a tepre z nich - z jasného genotypu můžeš udělat prokazatelné heterozygoty, jejichž skřížením dosáhneš zajímavých barev o kterých nebude pochyb.

To že odešla Evča "Drimlovka" je podle mě obrovská škoda. Mrzí mě, že ji mnozí nemají rádi, že nevidí její zápal pro věc - snahu, aby bylo vše lepší. A pevně doufám, že po nějakém čase se dostaneme tam, kam se chtěla dostat Evča a že ji znovu přivítáme v našich řadách.