Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reinstalace počítače

20. 1. 2009

1. Pokud je HDD nový - zformátujeme disk a rozdělíme jej na diskové oddíly - "C" cca 25 GB - velikost nepřehánět, "D" a "E" libovolná velikost v GB

2. Na oddíl "C" nainstalujeme systém, příkladem XP Prof. + SP3
Pokud je systém nainstalován, přeskoč...

3. Do složky Program Files (jinam ostatně programy ani nenáleží instalovat - toto důsledně dodržovat !!), nainstalujeme všechny programy které jsou buď legálně zakoupené, nebo free, včetně antiviru (ten potřebujeme pro stahovaná data, či data do PC vnesená přes siť, CD, DVD) a Firewallu (zábraní napadání PC) - oba jsou možné free (Avast + Zone Alarm).
Pokud jsou programy nainstalovány, přeskoč...

4. Instalujeme i připojení na Internet dle Vašich možností.
- na IE6, 7, doporučuji naistalovat Maxthon.
Pokud je NET nainstalován, přeskoč...

5. Provedeme aktualizaci antiviru a spustíme kompletní a podrobnou kontrolu celého disku.

Důležité !!
6. Převedeme složku "Dokumenty" a nastavíme cestu pro ukládání na jiný oddíl než je systém - např. na "D"
To samé provedeme i s úložištěm Outlookem. /Nástroje/Možnosti/Údržba/Složka úložiště/Změnit/Potvrdit
---- pokud dojde k obnovení systému ze zálohy, přepsala by se i složka Dokumenty a Outlook - ztráta dat z Outlooku, nově přidané adresy, uložená pošta aj..
Stejně tak i složku Oblíbené - cestu si nastavíme v konkrétním prohlížeči.

Krokem dle bodu 6. si při havárii systému, pro budoucnost zachováme svá data, Dokumenty, Oblíbené a všechny složky Outlook Expressu

7. Dáme si pauzu na kávu, čaj, pivo, přítelkyni, přítelkyně...

8. V BIOSu nastavíme startování v pořadí disketa, CD, HDD0, HDD1

9. Po celé této anabázi provedeme závěrečnou operaci.
Pomocí programu pro vytvoření "Image systému" - Ghost, Image Drive a další - spustitelné z CD, DVD - zde je podstatné odkud systém startuje - Disketa a poté disk "C", CD + "C" nebo DVD + "C", provedeme zálohu systému na "D" či "E", nebo lépe na extrní HDD/USB

Tím získáme zálohu - zcela čistý a nedotčený systém přesně ve stavu, v jakém jsme zálohu dle bodu 8. zhotovili, včetně instalovaných programů, nastavení a všech idividualit, které jsou vlastní každému uživateli, včetně mé maličkosti :-)

Protože tímto kdykoliv opakovatelným krokem, není nutné mít zapnutu funkci obnovu systému, která mimochodem nepracuje spolehlivě (bohužel pro mnoho uživatelů, kteří pro tento nectný důvod jsou nuceni instalovat systém a veškerá nastavení).

Obnovení systému je možné i pokud provedeme nevratné a chybné "nastavení" systému či zavirování a pád systému do modré smrti, kdy ani nabídky pro náběh systému nepomohou.

Přehrání systému, tedy obnova zálohou trvá u XP cca 10 minut...

Přehráním systému nedojde k žádnému zásahu do složek "Dokumenty" a "Úložiště Outlook Express" a "Oblíbené" dle bodů 5. Nedotčena rovněž zůstanou jakákoliv data uložená mimo disk "C" Je proto možné pomocí programu pro zálohování (Argentum Backup), zálohovat na "D" vše co můžeme později na "C" opět vložit (nastavení programů, které se mění v průbehu práce na PC a ukládá svá data do složek na "C", adresář emailů apod..

Možná se Vám bude vše zdát bezpředmětné, ale skutečně vše funguje, u mne cca 5 let. Používám Ghost 2003.

trautenberg.sen@tiscali.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář